onsdag 30 juni 2010

Mot Gävle!


Efter att ha lämnat Britt på jobbet drog oss så sakta mot Gävle där vi skulle samman stråla på kvällen. Vi kom till Trönö vars kyrkor är värda att se och här är också födelsebygd för den gamle ärkebiskopen mm Natan Söderblom. Vi besökte den gamla kyrkan men imponerades ännu mer av den nya. Byggd 1895 nedbrunnen 1998 och återinvigd 2001. Endast teglet fanns kvar och nu byggdes en modern kyrka av resterna.
Tornet har kvar sin funktion men med ny insida.

Mellan tornet och det nya kyrkorummet har skapats en öppen gård dit man alltid har tillträde med bänkar, altare och vattenkonst. En plats för samlingar vid bra väder om sommaren.

Det nya kyrkorummet blev nästan fyrkantigt men är utformat mycket symbolik och smakfullt in i minsta detalj (här kommer ingen projektorduk att plötsligt dyka upp på väggen). De svängda kyrkbänkarna ger rummet ett "runt" intryck. Vi blev imponerade.

Ockelbo och Wijs trädgårdar blev nästa stopp. Precis när vi köpt oss en kopp kaffe i cafét/ateljen och satt oss på trädgårdsstolarna kom en rejäl regnskur. Vi flydde in i ateljen där konstnären generöst beträttade om den tavla som han gjort och som Ockelbo kommun lämnat över till Brudparet.
Både en kopia av tavlan och det stileben som han målade av fanns på plats. Det finns en massa symbolik i tavlan.
Dagens fråga: Vad symboliserar säkerhetsnålen i nåldynan? Första rätta svar=turistfällegods!
Temat för årets trädgård på Wij var Bröllop och här ser vi deras version av Den röda mattan. Bilden ovan på vita blommor kallas "Svävande brudvals".
Så kom vi då äntligen till Gävle och hem till Britt som hade tagit tåget, precis som vanligt, för att kunna ta emot oss och visa upp sin nya soffa.

3 kommentarer:

  1. Eftersom jag nu längtar efter semester så fördriver jag delar av tiden med att läsa om andras semesteräventyr (=ert bilande i Sverige och kusin Siris cyklande i Europa). Ni sysselsätter oss läsare dessutom med lite kluriga frågor vilket jag uppskattar : ). Det innebär att jag nu har svaret även på dagens fråga! Tror jag. Är det möjligen så att säkerhetsnålen symboliserar säkerhet och SÄPO...?
    Ha det gott och fortsätt rapportera från Sveriges olika hörn! När kommer ni hem förresten?
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Projektorduksfria väggar, I like :-)
    Imorgon börjar semestern....skönt

    SvaraRadera
  3. Säpo verkar aktuellt men jag är ju för sent ute. Kyrkan var onekligen inte dum. Jag associerar till gedächtniskyrkan i Berlin som blev bombad under andra världskriget och där den nya kyrkan och tornet med blålysande glasfönster står brevid det gamla delvis bombade. Om ni funderar på att dra vidare med hymer utanför norden rekommenderas ett besök i Berlin!

    SvaraRadera