torsdag 16 juni 2011

Mitt i Sverige - snö på bergssidorna.




I Sveg kunde man inte missa den här stora björnen som stod vid ett vägskäl. Vi dök också in på en liten utställning man hade om Mankell, det kan tyckas konstigt men Henning Mankell har bott i Sveg i 10 års tid.

I Vemdalen tog vi oss ut i björnskogen på en rejäl runda, några björnar såg vi inte men en hel del andra djur. Mest fåglar och flygfän.
Här försöker Morgan att spruta myggspray på valda delar av djurlivet.

Detta är en bild från Klövsjö ner mot sjön och mot bergen med snö på sidorna, och alla blommor! Karin hittar nya sorter varje dag som tas med till husbilen och artbestämms. Idag var det en vitpyrola som stod under en kraftledning som blev utsatt för granskning. Det är bra att vi har olika intressen, jag upptäckte Sveriges mysigaste busskur. Ser lite annorlunda ut är Västtrafiks på utsidan men det är insidan som räknas.


I busskuren fanns på väggen förutom tidtabellen även en liten utställning om bomärken från bygden, spegel, sittdynor, skräpkorg och några tidningar att bläddra i.
Karin har idag fått fler stenar till sin samling. Vi körde förbi en skylt där det stod "Geologihuset" och eftersom vi sagt nån gång att vi ville lära oss mer om stenarter, så vände vi och hamnade vid Locknekratern som en gång skapades av en 400 miljoner ton tung meteorit som slog ner här söder om Östersund. Det var för 455 miljoner år sedan men i samband med detta skapades en hel mängd bergarter som nu kan ses i landskapet - och på utställningen.






Utanför Geologihuset byggde några entusiastiska amatörgeologer en mur där man satte fast stenar som man hade samlat under många år. Vi började tala med ett par och de överlämnade täljsten (Jämtlands landskapssten) och "ingredienserna" i granit (Bohusläns landskapssten): fältspat, glimmer och kvarts. Vi fick även en liten bit talksten.



Nu när vi sitter här på campingplatsen i Östersund vill vi tacka för alla som läser och det är jätteskoj med kommentarerna.



4 kommentarer:

  1. Godafton!
    Tack för underbara foton!
    Fast björnen såg väl mer ut som en gris. Var det en Grisbjörn månntro?? (Känd från Lotta på Bråkmakargatan)
    Busskuren var det sötaste jag sett i den vägen! Behöver jag någonsin sitta och vänta på en buss, ska det vara i en sådan busskur.
    Vi är starkt påminda om Morgan och hans omsorg om oss. Just nu doftar hela trädgården av Hedmans herrparfym. Igår natt var rådjuren framme och spisade våra vaxbönor. Bara stjälkpinnar sticker upp idag. JE har gått till aromatiskt motangrepp och just nu väljer jag att stanna inomhus.
    Hadetbrakram!
    LBmamma

    SvaraRadera
  2. Hej! Kul att jag idag fick titta på er blogg och följa er lite norröver!!! Hoppas att ni har det bra och njuter av ledigheten!! Kramkram Annica

    SvaraRadera
  3. Hej
    Vad mysigt ni har det, vi räknar ner, fyra arbetsdagar kvar till semestern. Frida sms:ade från Israel idag att de har det bra.
    Christina & Tomas

    SvaraRadera
  4. Sten är fint. Vi är granitfans. /Karin D

    SvaraRadera