tisdag 23 juni 2009

Kiruna-Gällivare-Ålloluokta

Vi kom till midnattssolens Kiruna, där solen aldrig gick ner bakom de mäktiga, snöklädda bergen.
Som ni ser blommar tulpanerna i centrala Kiruna, dit vi gick för att åka ner i mörkret.
Vår gruva (LKAB är ägd av staten) är imponerande. Det går inte att på detta sätt beskriva hur storleken, men nedanstående bild kan visa storleken på den skopa som man lastar ut malmen.
Vi kom upp och åkte till en annan lite annorlunda miljö, ishotellet i Jukkasjärvi. Vi kom lite sent.
Hotellet var borta men campingplatsen i Gällivare var kvar. På morgonen var det storstädning i husbilen och tvätt av kläder. Medan kläderna torkade besökte vi Pluppskogen. Plupp var inte hemma i kåtan men han fick besök av sin kompis med liknande frisyr(på morgonen):
När vi hämtade ut kläderna från torktumlaren var de fortfarande blöta. Men vi for ändå vidare till Porjus med sitt kraftverk och sedan till Ålloloukta vid vägs ände invid Stora Lulevattens strand.
Det är genom vår vän Karin D som vi hittat hit och tack vare henne och en hel hop med vänliga släktingar kunde vi ställa upp husbilen i den här miljön med renar betande 15 meter i från oss.

Å äntligen kunde vi hänga upp de våta kläderna.







2 kommentarer:

  1. Hej på er Hedmans!
    Ni verkar ha det bra där i norr. Skoj att kunna följa er resa. Underhållande blogg också...
    Själv åkte jag åt andra hållet och gjorde Skåne; Ven och Rickarum och en sväng in i Blekinge under midsommarhelgen. Nu ska det jobbas i tre vecko rinnan den stora semestern infaller. Hoppas det finns lite sommarväder kvar då. Här och nu är det strålande.
    Plupp, plupp på er/Gudrun

    SvaraRadera
  2. Roligt att se lite Ållobilder, vädret ser härligt ut och ljuset. Ängen med renarna brukar ofta var full av smörbollar oxå. Har ni haft åtm nästan lika varmt som här misstänker jag att Morgan tagit ett nytt bad??

    Inga renar här men väl ett par mördarsniglar. Inte alls lika mysigt.

    Hälsningar karin och lars

    SvaraRadera