torsdag 25 juni 2009

Tack Lappland!

Det fina mottagndet vi fick i Ålloloukta fortsatte dagen efter. Kaffe och nybakt sockerkaka tillsammans med Karin D:s släktingar. Vi hälsade på hela den bofasta befolkningen i byn (1 person). Karin fick följa med ut och dra upp nät och vi fick komma in och se på det lilla kapellet. Och som en speciell hälsning till en av våra flitigaste läsare (som lämnar kommentarer) kommer här en del bilder från Ålloloukta. Håll till godo:





Vi tog vägen om Porjus och såg på det gamla kraftverket, det nya producerar lika mycket el som behövs för all Sveriges belysning. Det fanns mycket att se på men denna klocka från 1928 är lite speciell:

Jokkmokk hade ett stort utbud av aktiviteter kring samer och fjällen och vi valde att gå på museum med detta som tema. Sedan ett besök i Fjällträdgården där fjällvärldens växter exponerades samt besök hos Jokkmokks lokala näringsliv.
Men växterna gör sig bäst i sin naturliga miljö här ett exempel på tuvull på vägen mellan Jokkmokk och Sorsele:
Eller denna underbara äng i Tornedalen.

Vill man bekanta sig med Lapplands djur så behöver man bara sticka ut näsan utanför husbilen och då kommer de med en väldig fart - myggor, blinningar, knott och flugor. Morgan har svårt för dessa djur. Trots det försökte vi nu ikväll att sitta ute och skriva blogg men det gick inte till slut.
Jo, det blev ett bad till men inte i Luleälvens vatten utan i Vindelälven!






1 kommentar:

  1. Mygg o knott, ja. Jag gjorde ungefär samma resa som ni sommaren 1975 (!) tillsammans med mor, far o bröder (tror att jag hade uppskattat resan mer nu). Det mest bestående minnet är nog just knotten. Vilken nytta gör dessa små odjur?!

    Vilket fint kapell! Det är något speciellt med dessa små kapell.

    Må väl!
    Lotta

    SvaraRadera