lördag 27 juni 2009

Snöklädda fjäll och en tur på Kungsleden

Det är varm i norrland och längs vägen till Hemavan körde vi genom till synes oändliga skogar och de fordon vi mötte var turister (husbilar och husvagnar) och långtradare. Innevånarna i de samhällen vi åkte igenom satt säkert i jordkällaren och längtade efter älgjakten. Vi såg en älg igår förresten.
Men denna bil indikerade på vad som skulle komma:
Snöklädda berg och en underbar natur. Vi parkerade vår husbil på gården vid SMU:s Fjällgård i Hemavan. Vi blev mycket vänligt mottagna av föreståndaren och snart träffade vi Ingbritt som kom med tips på vad kunde göra. I värmen var natten en kamp mot, ja ni vet.

På morgonen cyklade vi till den sommaröppna sittliften och tog oss snabbt upp till starten på Kungsleden. Sittande i liften kunde vi se alla underbara blommor, bland annat maskrosor och humleblomster som för länge sedan har blommat ut hemma och sedan var det som att tiden gick baklänges.När vi till sist, i den iskalla Syterbäcken, hittade Tussilago som växte i vattnet trodde man inte det var möjligt.
Karin är duktig på växter och kan namnen på väldigt många växter och blommor men den flora som finns på fjället är inte lätt att kunna om man inte tränar på dem. Men vacker är det.
Eftersom det bara var en liten dagstur gick vi med lätt packning, på Kungsleden som kan betraktas som fjällvandarnas motorväg. Trots den lätta vandringen så var det gott att efter vi kommit "hem" till Fjällgården fått duscha och lagat och ätit grekiskpastasallad med rökt renkött lägga sig en stund i husbilen.

I morgon skall vi ut med Ingbritt och Kerstin som tidigare varit föreståndare på Fjällgården och gå Drottningleden, då skall vi också få lära oss mer om blommor i fjällen för det kan Kerstin.

Jag är imponerad av de "blommor" som står i Hemavans blomlådor längs cykelbanan:

4 kommentarer:

  1. fjällgentiana någon???? den är blå det är vad jag minns. En av pastor Olssons favoriter tror jag. Gå i snödriva mitt i sommaren är alltid kul. Här ör det redan mörkt fastän klockan bar är 23.42. Hälsningar Karin D

    SvaraRadera
  2. Hej
    Snö..... man blir ju lite sugen på bandy så här mitt i sommaren, IFK har förresten gjort klart med en finsk landslagsmålvakt inför nästa säsong.
    Idag har vi nog slagit värmerekord, det är först nu (kl 23:53) som man orkar göra något vettigt.
    Ha en riktigt skön dag på Drottningleden.
    Nu är det läggdags, skall upp om 5 timmar, Bjärnum nästa.

    God natt / Tomas

    SvaraRadera
  3. Hej på er igen!
    Karin, jag har lärt mig att det finns en fjällväxt som heter "Ögontröst", har du sett någon sådan under resan? (jag tror vistt att det var Ethel M. på ett läger i Tänndalen ...)

    Tänndalen har en egen slogan - "Närmare än du tror - större än du anar"

    /Bosse

    SvaraRadera
  4. Ett litet ord på vägen; om så behövs, var envisa.
    Envishet lönar sig!
    "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win." Mahatma Gandhi

    SvaraRadera