söndag 21 juni 2009

Via Tornedalen mot Lappland!

Vi lämnar nu Töre och åker österut till civilisationens sista utpost i Sverige. IKEA! Tyvärr var det stängt så köttbullslunchen fick bytas mot sill och potatis i husbilen.Vad som inte låter sig stängas av är Kukkolaforsen som vi förstår av denna film:



När vi nu närmar oss polcirkeln sökte vi oss upp på ett högt berg för att få se midnattssolen. Tillsammans med ett tjugotal andra stod vi på berget och såg solen gå ner bakom nästa berg, sedan vandrade den under skogsridån i cirka 35 minuter för att sedan dyka upp till en ny morgon. En annorlunda upplevelse. Lite kyligt, men vi förstod av ortsbefolkningen på plats att hade det inte blåst så hade det blivit frost. Huva!


Solens nedgång. Solens uppgång.















På morgonen passerade vi polcirkeln och njöt av Tornedalens vackra blommor, underbara vyer och ändlösa skogar. Då och då under vägen bromsas bilen in, stannar på vägen och Karin går ut och fotograferar/plockar/gräver upp någon fin blomma såsom Fjällvedel, ängabollar(smörbollar) och midsommarblomster. Vi stannar dock inte för de blommande maskrosorna. Även renar finns i vägrenen vilket kan leda till inbromsningar.















Karin har ett utrtyck när nånting ligger långt bort "Det är borta vid Korpilombolo". Hennes forna arbetskamrater i Vänersborg frågade:"-Vad är det där Korpilombolo för något?"

Vi kan nu avslöja att det är ett samhälle i Norrbotten mellan Överkalix och Pajala. Det är ingen ort, då Korpilombolo saknade pizzeria. Pajala hade en sådan och pizzan med rökt ren smakade rent underbart.

Styrkta av måltiden gick färden till Kiruna - i ständig sol.

(Detta skrivs klockan 00.58 och solen lyser för fullt på LKAB:s huvudkontors norra sida.)

4 kommentarer:

  1. Jösses!

    Nu blir man ju dubbelt avundsjuk! 1.Husbilssemester 2.Norrland med midnattssol

    Husbil blir det ingen i år för min del. Norrland var längesedan jag var i sommartid och upplevde midnattssolen.

    Ni är dessutom nu ett eller ett par snäpp längre norrut - i Sverige - än vad jag varit. Jag tror jag har varit lite längre norrut i Finland en gång, men jag är osäker.

    Hur som helst! Kör försiktigt! Glöm inte att sova - ljuset förvillar! Njut!

    Ni har för övrigt lärt er bloggandet snabbt ser jag. Nu är det både texter, bilder och filmer. Inte illa!

    SvaraRadera
  2. Kollade geografin. Ni vinner! Det gillar Morgan, va!?

    SvaraRadera
  3. Tack för hälsningen från Ålloluokta. Innan jag han få tag på Henny verkar det som om Henrik haffat er? Se om han kan öppna kyrkan för er, det är ett litet mysigt kapell men verkar tyvärr inte ha någon gudstjänst alls i sommar.

    Hälsningar från Lars och Karin, Lars vill särskilt tillägga att lyckan står den djärve bi eller "the luck is standing by the dwarf" som vi brukar säga och önskar därmed lyckönska er till fortsatta äventyr denna lapland summer tour 2009

    SvaraRadera
  4. Hej! Måste hålla med - ert bloggande imponerar!
    Lotta

    SvaraRadera